fredag 29 juli 2011

Skräck

Föreställ er ett par som har bokat en natt på en romantisk herrgård som har anor från 1600 talet. Paret hade ordnat med barnvakt och åkte iväg strax innan lunch och startade sin härliga roadtrip.

Väl där strax innan tre är det helt tomt på folk och det står en lapp på dörren att receptionen är obemannad och att personal anländer ca 15.
Paret ringer för att bara kolla att någon kommer och får en försäkran att det kommer någon om några minuter. Mannen sätter sig lugnt till ro på en uteplats och paret ser två bilar komma på grusvägen och fram till huset. De möts av en kvinnlig receptionist som är lite stressad men väldigt trevlig och bakom receptionen hejas de av en vaktmästare som håller på att styr. Paret checkar in och även då det inte kom fram i bokningen att de önskar en jacuzzi så lyckas receptionisten att fixa det. Hon frågar även lite försiktigt om de önskar någon mat på kvällen men paret hade läst att det inte var öppet och meddelade att de kommer att äta på annat håll. Alla tackar för sig och paret går upp mot flygeln där deras rum finns.

Huset som har lågt i tak och är i trä är otroligt varmt och genast öppnar de upp för att släppa in lite luft och sen kollar de runt i rummet. Det har en mysig känsla med ett fräscht badrum, en stor och mjuk dubbelsäng, en liggfåtölj, en gammal byrå och en tv. De läser på en lapp att i ett av de stora husen ska det finnas bastu, spa och biljard. Påväg ut passar de på och går upp till huset men det är låst och nyckeln passar inte.

Kvinnan hade fått för sig att det skulle finnas ett härligt promenadstråk så de gick tillbaka till receptionen för att fråga. Mannen gick in medan kvinnan stannade kvar ut och kollade lite. Hon gick fram till något som kan ha varit en gammal dansbana där vajrar hänger ner lite var stans och där träet har spruckit lite och den hänger lite ner mot ån nedanför. Kvinnan skrattar lite för sig själv och tänker att det här skulle kunna vara som hämtat från serien "Harpers Island".
När mannen kommer ut berättar han att receptionen är tom och att de får gå runt och kolla lite. De går längs med vägen då nere vid ån är allt övervuxet och det fanns ingen väg att gå ner. De går förbi en massa hus som är helt tomma och övergivna med trasiga fönster. De börjar skoja med varandra om hur de har hamnat i en skräckfilm där det inte finns några andra människor än vi och de som jobbar på herrgården. Mannen säger att han håller tillbaka lite och att han behåller historierna om gamla barnhem som har brunnit ner. Kvinnan är mycket tacksam för det som trots allt skämtade faktiskt börjar känna sig lite orolig.
Efter en liten bit till hör de någon som arbetar och är tacksamma för att se en annan levande själ på detta ställe men när de tittar lite mer ser de att det är vaktmästarens bil och att de är han som är och jobbar på ett annat hus. Promenaden fortsätter och det enda de ser är bilar som åker förbi på vägarna men i övrigt är det tyst och tomt.

Efter en stund vänder de om och går tillbaka och ser att mittemot deras hus ligger ett sågvärk som är för tillfället helt tomt och i ett skjul ser de en massa träpinnar och en massa flis, fast dock ingen flismaskin. Kvinnan har vid det här laget blivit lite skärrad men de skojar bort och går till receptionen och köper varsin dricka upp till rummet.
De passar på att mysa i jacuzzin som lät som ett sågverk och de kunde knappt prata med varandra men ganska avslappnande ändå. Kvinnan tittar på spegel och i imman ser de att någon har bara sprutat rengöringsmedel på spegeln utan att direkt torkar runt det utan mer låtit det rinna ner och ovanför ser de rost på en utav tre lampor och lite runtomkring. Självklart fortsätter de att skoja att det är blodfläckar och att någon har bara sprutat rent det innan nästa gäst.

Paret gör sig iordning och sen åker de iväg (fortfarande utan att se någon annan människa) för att äta lite god mat och gå på bio. Kvinnan känner lite obehag över att åka tillbaka till herrgården men tänker att hon är bara löjlig och självklart är det en mysig herrgård och ingen fara. Paret är tillbaka till herrgården till klockan elva och det är några ljus tända i stora huset men i övrigt är det helt tyst och mörkt. Kvinnan intallar sig gång på gång att detta är ingen fara, hon är bara löjlig och att detta kommer gå så fint. Paret tycker att det är varmt men fönstren är öppna med persienner neddragna. Mannen släcker sin lampa strax innan tolv och somnar nästan så fort han la sig tillrätta, dock inte kvinnan. Kvinnan fortsätter att läsa och höra en massa konstiga knak och ljud. Hon bestämmer sig att när hon väl ska försöka att somna så får hennes lampa vara tänd så hon kan se om hon hör något.

Strax efter tolv börjar ögonen bli tunga så nu kan det nog vara läge att försöka. Hon lägger sig tillrätta men så hör hon som knakande steg utanför dörren, hon fryser till och fortsätter lyssna men inget mer. Hon intalar sig själv att det är någon i rummet bredvid och att nån bara skulle gå på toa, helt plötsligt hör hon knak precis vid hennes sida och hon vänder sig om, ingen där. Vid det här laget är hon så uppstressad att hon inte vet var hon ska ta vägen och det är väldigt varmt i rummet förutom lite kalla vindar som kommer titt som tätt. Knaken fortsätter, vissa låter som tydliga steg, vissa låter som en dörr som öppnas, vissa är i rummet, vissa utanför. Andningen är snabb och nervös och hon vågar inte titta i speglar i en oro att se något hon inte skulle klara av. Hon tänker att någon ska bryta sig in i deras rum och mörda dem, sen tänker hon att det är ett spöke i deras rum, gahhhhh det här går inte längre.

Klockan har nu blivit två på natten och för att blocka ut alla ljud sätter hon på tvn och försöker att lugna ner sig lite och slappna av. Pulsen börjar gå ner och att hon känner att nu ska hon nog lyckas. Knaken är inte lika högljudda och hon lyckas lokalisera vissa knak till fönstret som är öppet men dessa ljud skrämmer i alla fall. Hur hon än vänder och vrider sig ligger en oro och gnager henne och bara önskar att få somna så att det kan bli ljust och en ny dag. Hon drar upp rullgardinen lite för att släppa in lite mer luft i hopp om att det ska hjälpa henne att slappna av men tyvärr hjälper det inte. Till slut tittar hon ut och ser att det är så pass ljust att hon kan släcka lampan och stänga av tvn och klockan har nu blivit 04:30. Detta blev sista gången hon kollade på klockan.


Detta par är för er som inte förstod det jag och Oskar och det här var vår mysiga get away för att fira vår bröllopsdag. Jag kan ju tyvärr säga att jag kommer aldrig att åka till ett sånt här ställe nån mer gång för det är inte värt det. Hade hoppas på att komma hem lite utvilad och istället kommer jag hem uppstressad och tröttare än någonsin. Oskar han sov sig igenom allt så han upplevde det lite mer romantiskt än vad jag själv gjorde.

4 kommentarer:

Lina sa...

OK? Vilken romantik! Fick kalla kårar bara av att läsa om er vistelse=) Hoppas nästa bröllopsdag blir bättre och att ni fick njuta lite av att ni var där tillsammans iallafall=)

Jojo sa...

Karriér som manusförfattare kanske? Om du tröttnar på barn alltså ;) Tror du skulle göra succè hjärtat :)

Josefine sa...

HAHA.. inte konstigt att du inte kunde sova såsom ni skrämt upp varandra under dagen...!

Anonym sa...

Kära Camilla, så tokigt det blev!!!
Vi hade det underbart och njöt av Matilda varje sekund!
Kram Agneta